Schematherapie

Laat je gedrag hardnekkige patronen zien, die je niet kunt veranderen, ook al wil je dat heel graag? Merk je regelmatig dat je met je gezonde verstand best weet wat je zou moeten doen, maar dat je gevoel niet meewerkt en je een andere richting in duwt? Dan kan schematherapie je helpen! Schematherapie gaat niet alleen over anders denken, maar ook over het begrijpen en verwerken van de oorzaak van je (automatische) gedachten.

De theorie achter schematherapie

Schematherapie is ontwikkeld door Young en Klosko, en gaat ervan uit dat de bril waardoor je de wereld bekijkt gekleurd is door een combinatie van 1) je karakter, 2) wat je meemaakt, en 3) je sociale situatie. Dit wordt in vaktermen ook wel het BioPsychoSociale model genoemd. Wanneer in één of meer van deze drie gebieden in de jeugd iets mis gaat, verandert de kleur van je bril, bijvoorbeeld: als je als kind gepest wordt, je bent van karakter nogal verlegen en/of er is geen volwassene die je helpt, dan bestaat de kans dat je andere mensen als bedreigend gaat zien. Of dat je jezelf als minderwaardig gaat zien. Vervolgens gaat dit een eigen leven leiden, omdat je er (over)gevoelig voor bent geworden. Bij het minste of geringste zie je bewijs voor deze overtuiging, bijvoorbeeld: je wordt niet uitgenodigd voor een verjaardag en je denkt meteen dat de ander je niet mag, of dat je vast niet interessant genoeg bent. Terwijl je bijvoorbeeld ook kunt denken dat de ander zijn verjaardag dit jaar misschien niet viert. Zie ook dit filmpje:

Schematherapie in de praktijk

Een traject schematherapie bij GuttelingPsychologie duurt maximaal 2 jaar. Het eerste jaar heb je wekelijks een individuele sessie, met daarbij in het eerste tevens veel 'huiswerk' met o.a. een online module schematherapie. Dit is een zeer intensief jaar. In het tweede behandeljaar heb je eens in de twee weken een therapiegesprek. Na twee jaar wordt de therapie afgerond.

Meer lezen?

De boeken Patronen Doorbreken (van Genderen .e.a) en Leven in je Leven (Young en Klosko) zijn aan te raden. Meer informatie is ook te vinden op de website van de vereniging voor schematherapie. www.schematherapie.nl